Polskie zupy pełne wartości odżywczych

Polskie zupy pełne wartości odżywczych

Naszą polską tradycją jest to, że obiad składa się z dwóch posiłków. Pierwszy przyjmowany jest zazwyczaj w postaci zupy. Mało kto pewnie zastanawiał się nad tym, czy jedzenie zupy może przynieść cokolwiek dobrego dla zdrowia. Tym czasem nasze polskie zupy to samo zdrowie. Tradycyjne zupy jak pomidorowa, ogórkowa czy szczawiowa zrobione są, jak sama nazwa wskazuje, z warzyw. W warzywach znajdziemy witaminy i wartości odżywcze. Zupa jest zaś smaczniejszą formą konsumowania tych warzyw, których być może nie zjedlibyśmy w ciągu dnia, gdyby nie zupa właśnie. Co więcej, jedzenie zup sprzyja odchudzaniu a w dietetyce wyróżnia się nawet dietę zupną. Wszystko dlatego, że jedna porcja zupy to około stu pięćdziesięciu kalorii. Jest to więc niewiele, w porównaniu chociażby z tradycyjnym drugim daniem obiadowym. Zupę można zjeść o każdej porze dnia. Porcja zupy sprawi, że będziemy czuć się nasyceni, ale nasycenie nie będzie się wiązało ze sporą dawką kalorii tylko wręcz przeciwnie. Zupy warto jeść zawsze a smakowania w zupach można uczyć już małe dzieci.

Wszystko na temat odżywek