Jak się odżywiać po chorobie

Jak się odżywiać po chorobie

Gdy dopadła nas grypa lub przeziębienie, staramy się szybko powrócić do zdrowia. Jednak, gdy tylko objawy ustępują, wracamy do normalnego trybu życia, jakby zapominając, że organizm jest jeszcze osłabiony. A jak go wzmocnić? Po pierwsze trzeba zadbać o odpowiednią dietę, która będzie dostarczała nam ogromu witamin i energii. Warto także używać przypraw. Niech będą częściej dodawane do potraw, chętniej też sięgajmy po herbatki ziołowe. Warto odejść od tradycyjnej soli i pieprzu na rzecz większego urozmaicenia. Sprawdzi się papryka, estragon, czosnek czy majeranek. Jeśli zaczniemy wzbogacać naszą dietę, szybko zrezygnujemy ze starych, kiepskich nawyków monotonnej diety. Zioła wspomagają dodatkowo trawienie, co zdecydowanie jest kluczowe po chorobie, gdy organizm ma problemy z energią. Należy unikać ciężkostrawnych, tłustych potraw, a sięgać częściej po nabiał i ryby. Mięso drobiu również obfituje w łatwiej przyswajalne białko. Nie wolno zapomnieć o owocach, by mieć codzienną dawkę kompletu witamin. Regeneracja nie obędzie się bez ruchu na świeżym powietrzu.

Wszystko na temat odżywek