Wiosenne odżywianie

Wiosenne odżywianie

Wiosna to piękny czas. Świat wtedy rozkwita, słońce przyjemnie świeci, ptaszki wesoło ćwierkają, a rośliny obsypują się zielonymi liśćmi i owocami. Jest to też wspaniały czas na odrodzenie swojego organizmu po często leniwej zimie. Pomogą w tym dojrzewające właśnie na wiosnę rośliny. Taki amarantus jest bardzo cennym źródłem białka, zawiera witaminy z grup B, A i C dlatego jest doskonałym składnikiem diety dla osób osłabionych. Kolejną wartą uwagi rośliną jest czystek, od tysięcy lat znany jako roślina lecznica. Zawiera bogate źródła związków o działaniu antyoksydacyjnym, które wspierają układ odpornościowy, maja właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Bardzo łatwo zaparzyć go jako herbatę. Trwa jęczmienna, znana też jako zielony jęczmień, ze względu na kombinację wielu składników odżywczych i enzymów trawiennych w niej zawartą jest świetnym sposobem na regenerację organizmu! Można jej użyć do koktajli lub rozprowadzać w wodzie i cieszyć się jej zbawiennymi właściwościami. Wszystkie te rośliny wspomogą organizm i pozwolą z radością prowadzić aktywny tryb życia.

Wszystko na temat odżywek