Wartości odżywcze truskawek

Wartości odżywcze truskawek

Truskawki to owoc niemal doskonały. Postaramy się w kilku słowach wyjaśnić dlaczego. Truskawki z powodzeniem mogą być polecane dla każdego, również dla osób cierpiących na różnego rodzaju schorzenia. Działają doskonale na serce, są odpowiednie dla osób chorujących na nerki czy wątrobę. I tak wyliczać można niemal w nieskończoność. Tym bardziej, że truskawki wpływają także doskonale na naszą cerę oraz włosy. Niektórzy sądzą, że truskawki są za słodkie, więc „gryzą się” z dietą. Nic bardziej mylnego, o ile nie jemy ich z cukrem i bitą śmietaną. Truskawki smakują przecież doskonale surowe, podawane jako danie główne deseru. Nie potrzebują żadnych sztucznych dodatków. Mało tego, że truskawki nie są tuczące to jeszcze doskonale wpływają na proces chudnięcia. Jest tak ponieważ pobudzają pracę układu trawiennego i przyspieszają przemianę materii. Zawierają przy tym niemal komplet witamin: A, E, C oraz te z grupy B. Jest w nich także ogrom potasu oraz magnez, wapń, fosfor i żelazo. Warto także wspomnieć, że dzięki wysokiej zawartości wody, doskonale nawadniają nasz organizm.

Wszystko na temat odżywek