Kiedy nadchodzi koniec jesiennej pluchy i nieubłaganym krokiem zbliża się mroźna zima trzeba pomyśleć o odpowiednim odżywianiu w tym okresie. Zimno na dworze oraz długie wieczory sprzyjają nieustającemu podjadaniu. A co za tym idzie, trzeba się spodziewać tego, że z łatwością można nabrać kilku kilogramów. Poza tym dochodzi jeszcze kwestia przeziębień i osłabionej odporności. Trzeba zatem zastanowić się nad tym jak się odżywiać, żeby tą odporność wzmocnić.
Przede wszystkim lekarze dietetycy zalecają regularne odżywianie się. Nie wolno się objadać dużymi porcjami jedzenie. Najlepiej jest zjadać kilka mniejszych porcji ale o regularnych godzinach, o ile to oczywiście możliwe. Nabiał, owoce i warzywa oraz cytryny – to pokarmy, które na zimę uchronią Nas przed nadmiernym obrastaniem w tkankę tłuszczową.
Zimą bardzo często zapominamy o fizycznej aktywności. Jeśli chcemy czuć się zdrowo to koniecznie musimy pamiętać o wysiłku fizycznym w ciągu dnia. Wiadomo, że z jazdy na rowerze czy biegania raczej nie wiele będzie. Można więc kupić sobie rower treningowy albo zapisać się na siłownię czy basen. I jeszcze raz podkreślmy, że najważniejsza jest regularność przyjmowania niewielkich posiłków.