Kulturyści, sportowcy, dbający o tzw. „rzeźbę” niejednokrotnie spożywają ogromne ilości preferowanych produktów spożywczych, a także zalecanych suplementów i innych preparatów wspomagających. Nagromadzenie tak różnych substancji nie może być bez znaczenia dla organizmu wraz z jego poszczególnymi narządami. Dlatego też wielu producentów odżywek decyduje się na dodawanie do nich niezwykle cennych enzymów trawiennych. Dzięki temu spożywający może uniknąć wzdęć, boleści brzucha, biegunki i innych skutków ubocznych.
Jak więc działają te enzymy? Przede wszystkim istotne jest, iż biorą one udział w procesie uwalniania z danych pokarmów, suplementów tego, co z nich najbardziej wartościowe (są to głównie witaminy, sole mineralne oraz inne związki wspomagające), co ma skutkować szybką absorbcją do organizmu. Krótko mówiąc, gdy w suplementach są enzymy trawienne, mamy pewność, iż z substancji w nich zawartych są maksymalnie wykorzystywane wszelkie substancje odżywcze.